Меню
Your Cart

Николай Янакиев

Николай Янакиев

През 1973 година завършва Средното художествено училище за изящни изкуства в София. През 1981 година се дипломира в специалност Живопис на Националната художествена академия, в класа на проф. Светлин Русев. От същата година е член на Съюза на българските художници и започва да участва в младежки конкурси, зонални конкурси и общи художествени изложби.

Участва в международните пленери по живопис, които се провеждат в Смолян, Земен, Мелно (Полша), както и в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово, на чието 13-то издание през 1997 г. Янакиев е удостоен със специална награда. Носител е на множество други отличия, сред които Голяма награда от изложбата „Южна пролет“ на град Хасково през 1983 г., и награда на общата художествена изложба „Портрет“ в София през 1987 г.

След като негови картини станаха притежание на галерия Уфици във Флоренция,  Националната галерия за изящни изкуства Ла Валета,  Малта, музей "Мимара", Загреб... Николай Янакиев продължава с успехите си.

Той стана първият съвременен български художник, продал своя картина в една от най- престижните аукционни къщи "Christie's".

Аукционът се състоя на 19 юли в Лондон и донесе голям успех за българина. Картината му "The studio" се продаде на цена пет пъти по-висока от първоначално обявената.

През последните години общите му изложби със Вежди Рашидов в Солун И Барселона преминават с огромен успех и интере

След като негови картини станаха притежание на галерия Уфуци във Флоренция, Националната галерия за изящни изкуства Ла Валета, Малта, музей "Мимара" - Загреб... Николай Яанакиев продължава с успехите........

.

Няма добавени продукти в тази категория.