Меню
Your Cart

Николай Дабов

Николай Дабов


Николай Тимофей Дабов е роден през 1936 год. в гр. Ловеч. Завършил е художествена академия в София през 1963 год. при проф. Георги Богданов. Работи живопис и е член на Съюзът на българските художници. Участвува от 1963 год. във всички национални изложби, които Съюза на българските художници организира в страната, както и в много регионални изложби.

Самостоятелни изложби открива в София, Плевен, Ловеч и други градове. Излага свои творби в представителни изложби на българското изкуство във Франция, Австрия, Швейцария, Норвегия, Япония, Китай, Германия, Дания, Полша, Гърция, Югославия, Исландия, Кувейт, Обединени арабски емирства, Русия, Италия, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, и други страни.

Творби на Николай Дабов притежават Националната художествена галерия - София, Софийска градска галерия и почти всички държавни галерии в страната, както и галерии в Югославия, Унгария. Негови картини са притежание на колекционери от много страни на Европа, Азия и Америка.Художникът работи иживее в Плевен. Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий" - I степен, за принос в съвременното българско изкуство.Николай Дабов е изключителен живописец, с изтънчена , поетична и нежна душа. Той е живописец, който преживява природата не като имитатор, а като неин емоционален и духовен тълкувател. Той създаде красива живопис, изградена на основата на сложни тонални съотношения, без външи ефекти – тиха и съзерцателна. Това каза акад. Светлин Русев при откриването на юбилейната изложба по повод 80-та годишнина на  плевенския художник Николай Дабов.

1936 - 2016

37х43 см маслени бои/платно..
0,00 лв.
Дан. основа: 0,00 лв.
60х50 см маслени бои/платно..
0,00 лв.
Дан. основа: 0,00 лв.
60х50 см маслени бои/платно..
0,00 лв.
Дан. основа: 0,00 лв.
60х50 см маслени бои/платно..
0,00 лв.
Дан. основа: 0,00 лв.
Показани са от 1 до 4 от 4 резултата (1 страници)